Hatodik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Nemzetközi Kürt Akadémiát

2021.08.10

Magyar, osztrák, szlovén, német, holland, spanyol és mexikói résztvevőkkel 2021.augusztus 15-22. között immár hatodik alkalommal szervezik meg Balatonfüreden a Nemzetközi Kürt Akadémiát. A kurzus művészeti vezetője Zempléni Szabolcs, a hamburgi Zeneművészeti Főiskola kürt professzora.

A Kürt Akadémián két korcsoportban zajlik a képzés: 

a Mesterkurzuson 17-28 éves korig 24 résztvevővel, illetve a Fiatal korosztály kurzusán 12-16 éves korig 8 résztvevővel. A kurzus tanárai: Prof. Christian- Friedrich Dallmann (Berlin), Prof. Zempléni Szabolcs (Hamburg/ LFZE Budapest), Takács Miklós (Drezda), Prof. Saar Berger (Trossingen), Szőke Zoltán (LFZE Budapest) és Borbíró Máté (PTE Pécs), korrepetitor: Akiko Nikami (Berlin).

Évente csaknem 30 résztvevővel zajlanak a kurzusok: idén a közel 60 jelentkezőből 24 + 8 kürtös vehet részt az eseményen. Minden nap lesznek egyéni órák, ezen kívül beosztás szerint zongorás próbák korrepetitorral, tanárokkal és/vagy kamaraegyüttes próbák.

Az évente megvalósuló́ eseménynek a Balatonfüredi Református Általános Iskola és a Ferencsik János Zeneiskola ad otthont, a programot hangszerkészítő mesterek (Juhász Zoltán/Juhász Naturhorns, Klaus Fehr/Fehr Horns, Florian Kühn/Ricco Kühn Horns, Hans Herrmann/ Alexander Horns) hangszerkiállításai és előadásai színesítik, valamint tesztelni is lehet majd a kiállított hangszereket és tartozékokat. Az érdeklődők részt vehetnek hangszerészek bemutató előadásain és natúrkürt kurzuson is.

Az Akadémia nyitóhangversenyén a kurzus tanárai mellett fellép Kristóf Réka énekes (a Virtuózok tehetségkutató 2017-es abszolút győztese) és Ránki Fülöp zongoraművész.

  • Augusztus 15. 9:00 - Megnyitó (Református iskola, Kálvin-terem)
  • Augusztus 18. 15:30 - Délutáni Matinékoncert (Zeneiskola)
  • Augusztus 19. 18:30 - Flashmob a vízen: kürtösök koncertje vitorlásokról (Tagore sétány) 
  • Augusztus 20. 18:00 - Növendékhangverseny (Zeneiskola)
  • Augusztus 21. 19:00 - Kamarakoncert (Református "Fehér" templom)

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, illetve az MMA és az NKA támogatásával, a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében jött létre.

Megjelenések a korábbi Kürt Akadémiákról:

III. Nemzetközi Kürtkurzus - videó a flashmobról (Balaton Televízió)

Nemzetközi Kürt Akadémiát rendeznek Balatonfüreden

Sikerrel zárult az V. Nemzetközi Kürt Akadémia